top of page

Unngå oppsigelsesfellen - essensielle fallgruver og plikter du som leder må kjenne til

Oppsigelse som følge av arbeidstakers forhold er en prosess som krever grundig forarbeid og saklig begrunnelse. For at oppsigelsen på bakgrunn av manglende prestasjon skal være gyldig, må arbeidsgiver ha gitt oppfølging, tydelige og konkrete tilbakemeldinger og mulighet for forbedring. I denne artikkelen ser vi på hva som kreves av arbeidsgiver før en oppsigelse, og hvilke konsekvenser manglende oppfølging kan få.



Unngå oppsigelsesfellen Som leder har du et viktig ansvar i forkant av en oppsigelse.
Unngå oppsigelsesfellen Som leder har du et viktig ansvar i forkant av en oppsigelse.

Arbeidstakerens plikt til å prestere

Enhver arbeidstaker har en grunnleggende plikt til å utføre sine arbeidsoppgaver i tråd med arbeidskontrakten og stillingsbeskrivelsen. Arbeidsgiver kan med andre ord ha en berettiget forventning til leveranse. En viktig forutsetning er at det blir tydelig kommunisert fra leder til ansatt. Manglende prestasjon kan skyldes flere faktorer, som manglende kompetanse eller motivasjon. Det kan også bunne ut i en urimelig arbeidsbelastning eller kanskje at den ansatte ikke forstår godt nok hvordan man selv skal bidra gjennom eget arbeid. Hvis en arbeidstaker over tid ikke lever opp til kravene, kan dette gi grunnlag for en oppsigelse som følge av arbeidstakers forhold. Det er viktig å være bevisst at det hviler et tydelig ansvar på både arbeidsgiver og arbeidstaker i slike situasjoner.


Leders plikt til å sette forventninger, kommunisere og følge opp


Lederen har ansvar for å gi tydelige forventninger til innsats og resultat

En leder har ansvar for å kommunisere forventningene til både innsats og resultater gjennom hele ansattforholdet. Dette gjøres blant annet gjennom arbeidsbeskrivelser, mål- og utviklingssamtaler og 1:1 samtaler. Når forventet prestasjon uteblir vil det være hensiktsmessig å sette i gang en mer skreddersydd oppfølgingsprosess, der målet er å gi den ansatte en reell mulighet til å forbedre seg.

 

Lederen har ansvar for oppfølging når prestasjonen uteblir

I Norge er arbeidsmiljøloven tydelig på at oppsigelser skal være saklig begrunnet. Før en arbeidsgiver kan gå til oppsigelse, forventes det at lederen har gjort sitt for å hjelpe arbeidstakeren til å forbedre seg. Dette innebærer blant annet:

  1. Tydelige tilbakemeldinger: Arbeidstakeren må få konkret og konstruktiv tilbakemelding om hva som ikke fungerer.

  2. Individuell oppfølgingsplan: Lederen bør utarbeide en plan som hjelper arbeidstakeren til å forbedre prestasjonen, med realistiske mål og oppfølging over tid.

  3. Tilbud om støtte og veiledning: For eksempel kurs eller mentorordninger som kan hjelpe den ansatte å utvikle nødvendig kompetanse og forståelse for å lykkes i stillingen.

 

Hva skjer dersom leder ikke følger opp tilstrekkelig i forkant av oppsigelsen?

Hvis leder ikke gir tilstrekkelig oppfølging, risikerer arbeidsgiver at oppsigelsen blir vurdert som ugyldig i rettssystemet. Dette kan for eksempel føre til at arbeidstaker får jobben sin tilbake og at arbeidsgiver blir erstatningsansvarlig. Dersom oppsigelsen gjennomføres uten at arbeidsgiver har gjort sitt for å hjelpe arbeidstakeren, kan også tilliten til arbeidsgiver svekkes. Ansatte kan miste tillit til ledelsen, og virksomheten kan få et rykte som en arbeidsplass som ikke tar vare på sine ansatte.

 

Manglende dokumentasjon av oppfølgingstiltak er også en kjent fallgruve arbeidsgivere møter i slike saker. For arbeidsgivere er det essensielt å dokumentere all oppfølging og sørge for at arbeidstakeren får en reell sjanse til å forbedre seg før oppsigelse vurderes.

 

Saksgangen i en oppsigelse – step by step

Når tilstrekkelig oppfølging er gjennomført og dokumentert, og man ikke ser tendenser til bedring fra arbeidstakerens side, kan man begynne å planlegge for en lovmessig oppsigelsesprosess.


Vi i MyPeople har i samarbeid med HUMA utarbeidet en arbeidsflyt med de nødvendige stegene for en korrekt og saklig oppsigelse grunnet arbeidstakers forhold.

Med vår felles ekspertise og verktøyene i HUMA kan du enkelt følge en strukturert prosess som sikrer at oppsigelsen blir håndtert riktig – fra oppfølging til dokumentasjon og gjennomføring.


Dersom du har innlogging til HUMA kan du se prosessmalen her.

Ta kontakt med oss dersom du trenger bistand i prosessen.

 

Men husk: Oppsigelse bør være siste utvei, og det er viktig med tydelig oppfølging fra lederens side for å sikre en riktig prosess. En saklig og rettferdig prosess vil gagne både arbeidsgiver, arbeidstaker og arbeidsmiljøet som helhet.


Vi vil gjerne være din skalerbare HR avdeling!





bottom of page