top of page

Oppsigelse i arbeidstakers forhold: Hvordan håndtere en oppsigelsesprosess riktig?

Oppsigelse i arbeidstakers forhold er en krevende prosess som må håndteres med stor grad av nøyaktighet og profesjonalitet. Arbeidsmiljøloven stiller strenge krav til både saklighet og fremgangsmåte, og det er arbeidsgivers ansvar å sikre at alle lovpålagte krav følges. En godt gjennomført prosess bidrar til å ivareta både arbeidstakerens rettigheter og virksomhetens interesser.


I denne artikkelen går vi gjennom de viktigste stegene i en oppsigelsesprosess - Ved å følge disse retningslinjene kan arbeidsgivere redusere risikoen for konflikter og rettslige utfordringer, samtidig som arbeidstaker behandles på en ryddig og respektfull måte.




Unngå oppsigelsesfellen Som leder har du et viktig ansvar i forkant av en oppsigelse.
Dokumentasjon er nøkkelen. Det vil være avgjørende dersom oppsigelsen bestrides og skal behandles i rettssystemet.

  1. Vurder saklighet

Det første man må gjøre hvis man vurderer å si opp en ansatt, er å vurdere om oppsigelsen er saklig begrunnet. Arbeidsgiver må vurdere om de tiltakene som er gjort er tilstrekkelige og om det er godt nok dokumentert. I en av våre tidligere artikler har vi utdypet hva som kreves av arbeidsgiver før en oppsigelse når en ansatt ikke presterer. En grundig vurdering av sakligheten kan forebygge konflikter og sikre at oppsigelsesprosessen blir rettferdig og lovlig.

  1. Innkalling til drøftelsesmøte

  1. Beslutning om oppsigelse

  1. Oppsigelsestid

  1. Dokumentasjon er nøkkelen



Saksgangen i en oppsigelse – step by step

Vi i MyPeople har i samarbeid med HUMA utarbeidet en arbeidsflyt med de nødvendige stegene for en korrekt og saklig oppsigelse grunnet arbeidstakers forhold.


Med vår felles ekspertise og verktøyene i HUMA kan du enkelt følge en strukturert prosess som sikrer at oppsigelsen blir håndtert riktig – fra oppfølging til dokumentasjon og gjennomføring.


Dersom du har innlogging i HUMA kan du se prosessmalen her.

Ta kontakt med oss dersom du trenger bistand i prosessen.

 


Men husk: Oppsigelse bør være siste utvei, og det er viktig med tydelig oppfølging fra lederens side for å sikre en riktig prosess. En saklig og rettferdig prosess vil gagne både arbeidsgiver, arbeidstaker og arbeidsmiljøet som helhet.




Vi vil gjerne være din skalerbare HR avdeling!





bottom of page