top of page

Kjærlighet på arbeidsplassen

Hvilken plass har kjærlighet på en arbeidsplass?  

Er du en av de som tenker at kjærlighet + arbeidsplassen = trøbbel?  

Eller tror du kjærlighet på mange måter heller bør få større plass på arbeidsplassen? 


Vi tror kjærlighet fortsatt er en uutforsket ressurs på arbeidsplassen. Kjærlighet kommer i mange former, som har forskjellig innvirkning på arbeidsplassen. La oss ta for oss noen former for kjærlighet som du typisk kan finne på arbeidsplassen. Og til slutt stille oss noen spørsmål rundt hvilke rammer vi trenger, hvis vi skal lykkes med sunn kjærlighet på jobb.Bør kjærlighet få større plass på arbeidsplassen?
Kjærlighet + Arbeidsplassen = sant?

Parforhold. Hvor mange har møtt partneren sin på jobb? Det er ganske mange. Å finne kjærligheten på arbeidsplassen er relativt utbredt. I samanheng med #Metoo bølgen som skylte gjennom vår globale verden, har den sunne kjærligheten på arbeidsplassen kanskje kommet litt i skyggen?  

 

Har du opplevd kjærlighet på arbeidsplassen før? Hvor spennende og motiverende er det vel ikke å dra på jobb når du kjenner sommerfugler i magen. Vil du gjøre en dårligere jobb, eller vise deg fra din beste side? Vi tror kjærlighet kan bidra til både engasjement og tilhørighet. 

 

I en episode av Lederpodden, med Tor Åge Eikerapen, kan du høre hvorfor vi bør flørte mer på arbeidsplassen. Her snakker han med psykolog Fanny Duckert om hvilke gevinster flørt på arbeidsplassen kan ha, særlig for samarbeid og arbeidsmiljø. 

 

Nære relasjoner. Hva om far og sønn jobber på samme arbeidsplass? Kanskje en onkel også? Er det problematisk? I boken til Kuvaas & Dysvik (2020) kan du lese et eksempel fra en arbeidsplass som har lykkes med å skape engasjerte medarbeidere og høy grad av tilhørighet, som igjen betyr lav turn-over. Her trekkes det frem flere suksessfaktorer, men en faktor ved denne arbeidsplassen var at de åpent rekrutterte familiemedlemmer inn i selskapet. I Norge var det tidligere også mer vanlig å inkludere familien på arbeidsplassen, med juletrefester osv. Her var både ektefeller og barn deltakere og det ble skapt relasjoner på tvers av ansattes familier. Dette bidrar faktisk til økt tilhørighet og større sannsynlighet for at man blir værende på samme arbeidsplass. 

 

Kjærlighet og ledelse. Som Jan Spurkeland har vist til ved flere anledninger, Moder Teresas korte og virkningsfulle tale om ledelse:

"Do you know your people?" "Do you LOVE your people?" 

Hva tror du? Kan den hemmelige ingrediensen i ledelse være kjærlighet? At man rett og slett er genuint glad i folka sine? Og, at man tør å vise det? Etter en liten hyllest til kjærlighet på arbeidsplassen, kan vi legge til at det likevel er smart å lage noen retningslinjer. Her er 3 spørsmål som er lurt å stille, dersom du skal utarbeide en slik retningslinje: 

 

  1. Bør leder informeres dersom noen inngår et parforhold på arbeidsplassen? Eller hvis noen har familiære bånd? Og bør det legges opp til åpenhet rundt relasjonen på arbeidsplassen? 

  2. Hva forventer du av medarbeidere som har en nær eller familiær relasjon til kollega(er)? Blant annet knyttet til samarbeid, rekruttering, uenighet og konflikter, lojalitet, personvern? 

  3. Kan en leder og en ansatt i direkte linje nedover inngå et parforhold? Hva er reglene hvis det skulle skje? 


Happy Valentine´s day!Vi vil gjerne være din skalerbare HR avdeling!
Comments


bottom of page